ちょっと一息 社内の品質活動についてコメントさせて頂きます。
福島精機株式会社 専務 福島知之です。
第67期(2020年11月〜2021年10月)が終わり、第68期が始まりました。
毎年、新しい期が始まって1、2週間のうちに、前の期の振り返りを行っています。
昨日の朝礼の際、第67期の振り返りとして、勉強会を行ました。
不具合の内容をパレート図に表し、私たちの会社で発生の多い不具合について共有しました。
不具合の上位2位は、社内旋盤加工ミス8件、上位1位は社内MC(マシニングセンタ)加工ミが24件で、この2項目で全体の約84%を占めています。
この品質活動を開始した7年前には、年間の社内不具合は57件、客先不具合は30件でした。
第67期は、年間の社内不具合は36件、客先不具合は1件でした。
客先不具合の流出防止対策の効果が数字として表れてきました。
工場長を始め現場で品質向上に努めて下さっている従業員の皆さんのおかげです。
今期は、注文が増加傾向にあります。
仕事が増えると不具合も増える傾向にありますが、それでも不具合を出さない仕組み作りのため、日々の業務を大切にしていきたいと思います。
今朝は、UCC 職人の珈琲 あまい香りのモカブレンド を飲みながら本ブログを書かせて頂いていおります。
お湯を注ぐだけでこんなに美味しいコーヒーが飲めることに感謝です。
I would like to comment about our quality activity.
My name is Tomoyuki Fukushima , and I am Managing director in FUKUSHIMASEIKI CO., LTD.
Last month, 67th term (from November in 2020 to October in 2021) finished and 68th term has started from November 1st.
Every year, within a week or two of the start of a new term, we have an opportunity to look back on the previous term.
During yesterday’s morning assembly, we studied quality defects which occurred on 67th term.
We shared contents of frequent defects in our company with Pareto chart.
Top 2 defects was in-house lathe error (8 cases) and top 1 defects was in-house machining center error (24 cases).
These two items accounts for about 84% of the total defects.
7 years before starting this quality activity, annual in-house defects were 57 cases and annual external defects were 30 cases.
In 67th term, annual in-house defects were 36 cases and annual external defects were 1 cases.
The effectiveness of spill prevention measures for external defects lead to results with specific figures.
Thanks to all the employees starting with the plant manager who are striving to improve quality in daily work, the quality is improving every year.
Customers’ order are on the rise in this term.
As the number of jobs increases, so does the number of defects.
However, we would like to create a mechanism that does not cause any problems.
In this morning, I’m blogging with tasting “UCC craftsman’s coffee sweet scent mocha blend”.
I am grateful that I can drink such delicious coffee just by pouring hot water.
Thank you.